Äppelrosor.

I höstas delades det ett recept hejvilt på facebook, instagram och bloggar och jag blev sugen på att prova men har inte kommit mig för att prova förrän nu. Små äppelrosbakelser skulle man kunna säga, med smördeg som är så gott!
 
Ingredienser:
Smördeg, jag använde två plattor av den frysta varianten 
2 äpplen
1/2 citron
3 msk aprikosmarmelad
2 msk vatten
kanel
 
Gör så här:
1. Tina smördegsplattorna och sätt ugnen på 190 grader.
2. Fyll en skål med vatten och den pressade juicen av den halva citronen. Dela äpplena på hälften, kärna ur och skiva dem tunt. Lägg skivorna i skålen med citronvattnet.
3. Micra äppelskivorna i 3 minuter för att mjuka upp dem, alternativt sjud dem i en kastrull på spisen.
4. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut smördegen. Skär degen i sex längder som är ungefär 5x22 cm.
5. Blanda 3 msk aprikosmarmelad och 2 msk vatten i en skål. Micra i ungefär 1 minut så blir det lättare att smeta ut på degen. Ja, smeta ut marmeladblandningen på deglängderna.
6. Sila bort citronvattnet från äppelskivorna och lägg ut dem på deglängderna. Lägg dem med "skalsidan" utåt ungefär 2-2,5 cm in på degen om du har gjort 5 cm breda längder och överlappa dem litegrann, tänk att det ska se ut som rosblad när degen rullas ihop.
7. Strö över kanel och kanske lite socker om du vill.
8. Vik upp degen över äppelklyftorna, rulla ihop till en ros och sätt ner i en smord muffinsplåt eller en muffinsform.
9. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 40-45 minuter. Se till att smördegen är helt genomgräddad, är den inte det så grädda en stund till.
10. Klart! Strö eventuellt över lite florsocker om du vill.
 
Om det var svårt att förstå utan bilder finns det en väldigt pedagogisk youtube-video.
 
 
 
Så här blev mina i alla fall. Kanske inte de vackraste men väldigt goda med lite glass till.
 
 
Publicerat i Bakat
#1 / / Elina:

Åh! Det ser ju sjukt gott ut! Måste nog prova, får hitta nåt annat än just aprikosmarmelad dock... Tack för tipset!

Svar: Ja, de var väldigt goda och ser ju också rätt festliga ut! Marmeladen är nog ganska lätt att byta ut. Den är väl där mest för att de inte ska bli så torra, den smakar inte så jättemycket.
Ellen Larsson