Citronkladdkaka.

Detta var den gula runda kakan från i lördags. En citronkladdkaka, som blev väldigt god! Jag gjorde den dock glutenfri och 1,5 sats då jag hade en större form än vad receptet angav så det tog ungefär dubbla tiden att grädda. Men som sagt, väldigt god variant av klassikern kladdkaka och inte svårare att göra än vanlig.
 
Ingredienser:
150 g smör
1 st citron
2 st ögg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
 
Garnering:
ca 1 msk florsocker
 
Servering:
Grädde
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

 

 
Publicerat i Bakat