Smörkola.

I fredags kokade jag smörkola och när den var klar och hade svalnat klippte jag till smörpapper att slå in den med. Det tog sin lilla tid men fint blev det och det är trevligt att bjuda på och kanske till och med ge bort. Här har ni receptet som jag hittade på icas hemsida.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st). Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. 
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

 
Publicerat i Bakat