Piroger fyllda med köttfärs.
Veckorna efter bröllopet var vi helt slutkörda jag och Gustav, vi spenderade då mycket tid med att se på en serie som heter Orange is the new black. Vi hann se igenom båda säsongerna och önskar nu bara att den tredje ska komma snabbt! Hur som helst så är det en karaktär i serien som har pratat en del om "piroshki", alltså piroger och sen dess har vi varit sugna på att göra det. Igår slog vi då på stort och gjorde piroger. Här kommer receptet.
Ingredienser:
1 paket färsk jäst
5 dl vatten eller mjölk (37°C)
1 dl kesella/kvarg
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
Köttfärsfyllning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 morötter (à 100 g)
500 g köttfärs
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
Salt och svartpeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk sweet chili
Ägg till pensling
Gör så här:
- Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten. Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Köttfärsfyllning: Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och vitlöken. Riv morötterna. Fräs lök, vitlök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt koka utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, salladskrydda och sweet chili. Låt fyllningen kallna.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till ca 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på varje rundel. Vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla pirogerna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt pirogerna kallna på galler.